събота, 2 октомври 2010 г.

Миналото като осветляване

Миналото е там. Заровено е в земята край Трачимброд.
Миналото е там, в кутиите в къщата на една баба, насред слънчогледите на най-плодородните украински земи.
Миналото е там. В Америка, при един колекционер... на неща, семейни неща.
Миналото е там. Одеса и един старец, който се мисли за сляп.



Един млад евреин, който търси миналото и един старец, който цял живот се опитва да избяга от това минало, и неговият внук, сякаш посредата и на двамата.

И срещата като знак под формата на път. Път, който връща спомените, осветлява паметта, преобръща. Път към миналото и път към настоящето, към прошката и утехата, към светлината.



Everything Is Illuminated е от онези рядко не-американски американски филми. Филм, изпълнен с много красота и много чисто национални елементи, които вероятно е трудно да се усетят от всички. Страхотен саундтрак и изключително идейни кадри. Има нещо от сръбските филми с циганската музика и смехът през сълзи. Но е различен.

Филмът, сякаш напомня на обяснение в любов към Украйна, но сред идилията на прекрасните природни картини, разтърсва болезнено с реалистичния живот накрая на Европа в тази дълбоко изстрадала земя.



Everything Is Illuminated е една история за трагиката на живота и откриването на светлината, за забравата и споменът като двете лекарства за една и съща болест – миналото. Миналото, от което няма как да избягаме. Защото всичко е изяснено от светлината на миналото. То е винаги отстрани на нас. От вътрешната страна|обърнато навън. Наопаки.





2 погледа:

Julia каза...

хей, много хубаво ревю! и освен това обожавам Илайджа Ууд - филмът задължително ще се гледа ;))

Павлина Радославова каза...

Гледай го, Джулс! Сигурна съм, че ще ти хареса. А извън тази връзка, кога ще се видим :) пиши да се разберем за някой ден :)))