четвъртък, 19 юни 2014 г.

За вдъхновението в работата, морето и възможността да разказваме истории


Едно от най-хубавите преимущества на работата в PR агенция е възможността да работиш за различни проекти, да се потапяш в света на своя клиент до степен, която да ти позволи да усетиш същността на неговата работа, неговата страст, неговата идея за случване на нещата. Понякога проектите са толкова различни, че имаш усещането, че живееш поне в две паралелни реалности и все пак успяваш да си стъпил здраво на земята, за да вкараш всеки един от тях в подходящата форма, която да го превърне в история, която си заслужава да бъде разказана.

Любимата ми история през последните месеци се казва Poseidon-Kaliakria Cup, ветроходна регата, която обединява румънската регата Poseidon и българската Kaliakria Cup, за да превърне за 4 дни Северното Черноморие във впечатляваща арена на един невероятно красив спорт, на много любов към морето и плаването.


Да опитомиш вятъра, да подчиниш силата му и да го направиш своя страст със сигурност е едно от най-вдъхновяващите умения, които човек може да усвои. Съчетанието с безкрайната магнетична шир на морето и щастието от споделяне на емоцията с още ентустиасти превръща ветроходството в истинска магия. Така го виждам аз, макар да съм само наблюдател и слушател.

Отстрани гледката е като разкриване на стара тайна за морето - невероятно предизвикателна, романтична и в същото време малко недостижима. Регата е като разказ, който извиква всевъзможни асоциации от книги, филми и чути лични истории. В един момент ти напомня за приключенски романи от детството и онези морски енциклопедии с дебелите корици, после те връща към реалността с различни документални филми, които си гледал, или историите на някой познат, споделящ страстта към ветроходството. При всички положения те запленява още щом усетиш мириса на море, стъпиш на Марината и видиш усмивките по лицата на хората, които чакат своите екипажи да акостират на брега.


И точно в този момент можеш да усетиш историята, която искаш да разкажеш. История за страстта на хората да бъдат близо до морето, да го предизвикват, докато се заиграват с вятъра, и накрая да я предадат на другите.

Защото тази регата е само малка част от това, което правят организаторите от Морски клуб “Балчик” и Kaliakria Resort да популяризират сред широката общественост този спорт. Тя е красивият завършек и чистото удоволствие, преди него са инвестициите в детската школа, в младите ветроходци и възможността те да имат поле за развитие на световно ниво. Тук са желанието и усилената работата за първи път да се проведе съвместна българо-румънска регата на високо ниво, която да вдигне летвата на родното ветроходство и да надскочи нивото на любителския ентусиазъм. Тук е желанието да случиш нещо красиво, позитивно и истински ценно за местната общонст, за хората живеят с морето и близо до него.


Подобни проекти и случването на такива събития в България ме карат да си мисля, че има смисъл и животът тук и сега е по-хубав от всякога. А работата ми е повече от прекрасна, щом мога да бъда част от подобни прекрасни истории, да ги обличам в думи и образи и да ги предавам на другите.

Повече за регатата Poseidon-Kaliakria Cup можете да научите и на двете фейсбук страници тук и тук.

Подробности за събитието пък може да намерите в сайта на PRoPR